Nieuws

Toekomstige rol van Small Modular Reactors in het Nederlandse energiesysteem

17 juli 2024

Toekomstige rol van Small Modular Reactors in het Nederlandse energiesysteem - 16 juli 2024

Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor de rol die Small Modular Reactors (SMR’s) kunnen spelen in het toekomstige Nederlandse energiesysteem. SMR’s zijn relatief kleine kerncentrales die kunnen worden gebruikt voor het opwekken van stroom of de productie van industriële warmte. Dankzij hun formaat en mogelijke toepassingen vormen ze een interessant alternatief voor andere energiebronnen. In een vorige nieuwsbrief stonden we stil bij het onderzoek van NRG en TNO naar de rol van SMR’s in het Nederlandse energiesysteem. Uit het onderzoek blijkt dat er in Nederland ruimte is voor maximaal 13 SMR’s. Het is echter van belang zorgvuldig te overwegen op welke locaties deze het beste geplaatst kunnen worden.

De rijksoverheid heeft een SMR programma-aanpak ontwikkeld om inzicht te geven in de potentie en noodzakelijke voorwaarden voor de realisatie van SMR’s. Dit gebeurt volgens drie programmalijnen: simulatie van het proces, herkennen van potentie en randvoorwaarden, en het formuleren van doelstellingen voor de toekomst.

De eerste programmalijn richt zich op de simulatie van het vergunningsverleningsproces. Hierbij worden mogelijke knelpunten geïdentificeerd die zich kunnen voordoen bij de start van een vergunningstraject voor een SMR. De tweede programmalijn betreft het in kaart brengen van locaties waar een SMR van toegevoegde waarde kan zijn, gebaseerd op de regionale energievraag. Hierbij wordt rekening gehouden met beperkende factoren, zoals ruimtelijke inpassing of netcongestie (volledige capaciteit van het net is bereikt). De laatste programmalijn combineert de inzichten uit de eerdere twee en schetst een visie van de realisatiemogelijkheden van SMR’s in Nederland, waarbij alle relevante aspecten (juridisch, technisch, maatschappelijk) worden meegenomen.

De uitvoering van de SMR programma-aanpak is gestart in 2024 en zal in ieder geval doorlopen in 2025. Voor de uitvoering van dit programma heeft het Rijk €65 miljoen beschikbaar gesteld.

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van dit bericht? Neem contact op met

Team opleidingen

NRG Academy
Servicedesk