Onderzoek naar Small Modular Reactors in het Nederlandse energiesysteem - 6 december 2023
Binnen het PIONIER onderzoeksprogramma wordt met het systeemstudies project de rol van Small Modular Reactors (SMR’s) in het toekomstige Nederlandse energiesysteem geanalyseerd. SMR’s zijn een nieuwe, mogelijk sneller te bouwen kernreactor vanwege het kleinere formaat. NRG werkt binnen dit project aan verschillende aspecten.
Een marktonderzoek naar de werking en mogelijkheden van SMR’s vormt de basis voor het ontwerp van een representatieve SMR voor mogelijke toekomstige bouw in Nederland tussen 2030 en 2050. Deze informatie, inclusief kostenramingen voor de bouw en het gebruik van deze SMR’s, is als input gebruikt voor onze onderzoekspartner TNO. Met behulp van energiemarktmodellen kunnen zij berekenen of (en zo ja hoeveel) vraag er is naar deze technologie in de toekomst.
Het interessante aan hun modellen is dat ze niet alleen kijken naar de kosten van energieopwekking maar ook wanneer het beschikbaar is. Een goed voorbeeld is zonne-energie, die weliswaar goedkoop is, maar mogelijk niet beschikbaar op een koude winterdag wanneer de vraag naar energie hoog is. In zulke situaties kan het gunstig zijn om beschikking te hebben over iets duurdere kernenergie.
NRG onderzoekt in dit project welke randvoorwaarden noodzakelijk zijn voor de realisatie van de beoogde hoeveelheid SMR’s in Nederland. Zo zal elke reactor een bepaalde hoeveelheid brandstof nodig hebben en radioactief afval produceren. Daarom is het belangrijk om te berekenen welke capaciteit in onze nucleaire infrastructuur nodig is om hiermee om te gaan.
Daarnaast onderzoeken we ook andere randvoorwaarden, zoals de benodigde ruimte voor deze reactoren en de vereiste hoeveelheid koelwater. We berekenen ook of de bijbehorende risico’s acceptabel zijn op potentiële bouwlocaties. Zo krijgen we een goed beeld van de haalbaarheid en de waarschijnlijke vergunbaarheid van deze toekomstige scenario’s.
Wilt u meer weten naar aanleiding van dit bericht? Neem contact op met
NRG Academy
Servicedesk