STRUMAT-LTO: veilig bedrijf kerncentrales op lange termijn - 16 juli 2024
Wereldwijd wordt kernenergie voornamelijk geproduceerd door kerncentrales die meer dan 30 jaar geleden gebouwd zijn. Deze reactoren kunnen de komende decennia bijdragen aan het leveren van CO2-arme energie. Hiervoor moet worden aangetoond dat de levensduur van kerncentrales veilig kan worden verlengd.
Een uitdaging voor de huidige reactoren is dat meerdere componenten niet of zeer moeilijk vervangbaar zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor het reactordrukvat (RPV), dat een essentiële functie heeft voor het bedrijf en de veiligheid van een reactor. Het begrijpen van de veroudering van staal in het reactorvat is cruciaal voor een veilig bedrijf van de huidige vloot kerncentrales. De mechanische eigenschappen van ‘reactorvatstaal’ gaan na verloop van tijd achteruit als gevolg van neutronenstraling en hoge temperaturen. Het is noodzakelijk aan te tonen dat de integriteit van het reactorvat behouden blijft, zowel tijdens normaal bedrijf als in noodscenario's.
Binnen het onderzoeksproject STRUMAT-LTO wordt stralingsschade aan staal van reactordrukvaten (RPV's) onderzocht. Dit onderzoek draagt bij aan de levensduurverlenging van kerncentrales voorbij 60 jaar. De toepasbaarheid van modellen voor de ontwikkeling van materiaaleigenschappen voor een levensduur van langer dan 60 jaar moet worden gevalideerd. Specifiek wordt onderzocht:
Om dit te realiseren is een uitgebreid testprogramma uitgevoerd op een unieke set monsters van reactorvatstaal. Deze monsters zijn bestraald in de Hoge Flux Reactor in Petten.
In totaal dragen 18 internationale organisaties bij aan het STRUMAT-LTO-project. De resultaten uit het onderzoek zijn gepubliceerd in internationale tijdschriften. Naast het verkrijgen van de kennis over reactorvatstalen worden ook jonge onderzoekers opgeleid als onderdeel van het project. Meer informatie? Bekijk de website van STUMAT-LTO.
Wilt u meer weten naar aanleiding van dit bericht? Neem contact op met
NRG Academy
Servicedesk