Nieuws

PREDIS: mogelijkheden tijdelijk verantwoord opslaan radioactief afval

20 september 2023

Europees onderzoek PREDIS laat zien wat er mogelijk is om radioactief afval tijdelijk verantwoord op te slaan - 20 september 2023

NRG partner in Europees onderzoek PREDIS rond radioactief afvalbeheer

NRG werkt samen met haar 47 internationale partners uit 17 verschillende landen in het onderzoeksproject PREDIS met een totaal budget van 23 miljoen. Bij dit project ligt de focus op het veilig, efficiënt en innovatief beheren van de tussenopslag (tijdelijke opslag) van gecementeerde vaten met radioactief afval tot deze naar een eindopslag gaan. In Nederland is dat de manier waarop bij COVRA de gecementeerde vaten opgeslagen zijn. PREDIS wil voor de tussenopslag verbeteringen aandragen en vooral aan landen die nog geen tussenopslag hebben geregeld laten zien wat de laatste technieken, inzichten en oplossingen zijn op dit gebied. 

NRG heeft een lange samenwerking met COVRA om tot op de dag van vandaag de laatste inzichten toe te passen op het radioactief afval dat wordt getransporteerd van NRG naar COVRA. De vele onderzoekprogramma’s bij NRG, die zijn afgestemd op de huidige en komende Europese onderzoeksprogramma’s, zorgen ervoor dat NRG ook betrokken is bij het vervolg onderzoek van PREDIS; EURAD-2. Hierdoor loopt NRG mee met de toekomstplannen op het gebied van nucleaire toepassingen en is het voorbereid op het verantwoord opslaan van ook toekomstig afval.

Binnen PREDIS zijn er enkele innovatieve toepassingen op het gebied van sensoren. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het luisterend waarnemen van het ontstaan van micro scheurtjes in het cement;
  • Een soort MRI-scan van de vaten met kosmische straling;
  • Draadloze communicatie zonder accu met sensoren in het cement.

Tevens heeft NRG met haar modellen een praktische bijdrage gegeven aan het voorspellen van de cementkwaliteit voor de komende 10 tot wel 50 jaar.

NRG is met haar eigen ervaringen met de reactor en het radioactief afval, praktische toepassingen  en lange staat van dienst in de onderzoekprogramma’s vol vertrouwen dat we kunnen blijven verbeteren rond het radioactief afvalbeheer.

Radioactief afval

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van dit bericht? Neem contact op met

Team opleidingen

NRG Academy
Servicedesk