Nieuws

Kick-off projectteam nucleair mbo-onderwijs

12 juli 2024

Kick-off projectteam nucleair mbo-onderwijs - 12 juli 2024

In dit projectteam werkt de Nuclear Academy (NRG en TU Delft) samen met Vonk en het Horizon College aan het ontwikkelen van een basismodule en een keuzedeel nucleaire technologie. Er is namelijk veel behoefte aan nucleair gekwalificeerd personeel in Nederland om de nationale ambities op energie- en medisch vlak waar te maken.

De kick-off is een vervolg op de ondertekende intentieverklaring in januari van dit jaar. Hierin maakten vier mbo’s (Horizon College, Vonk, ROC van Twente, Scalda), de Nuclear Academy en de nucleaire sector (EPZ, COVRA en Urenco) bekend samen te gaan werken. Lees meer over de intentieverklaring in dit nieuwsbericht.

Tijdens de kick-off hebben we besloten om het traject te starten met een basismodule nucleair die breed inzetbaar zal zijn binnen het mbo onderwijs, bijvoorbeeld tijdens een natuurkunde les. De module zal de studenten in aanraking laten komen met praktische beroepen die de nucleaire sector hard nodig heeft, zoals een stralingscontroleur, een reactor-of hot-cell operator, een onderhoudsmonteur en een elektrotechnicus. Daarnaast zal de module basisconcepten bevatten over ioniserende straling en de werking van een kerncentrale. Denk aan concepten als radioactiviteit, meten van straling, kernsplijting en het opwekken van energie.

In de opbouw van de verschillende curricula wordt er samengewerkt tussen de verschillende regio’s in Nederland, op de foto is naast de mbo’s in Noord-Holland ook Scalda vanuit Zeeland te zien. Er zal van elkaars kennis en ontwikkelde lesprogramma’s gebruikt gemaakt worden. Het ontwikkelen van basismodules en keuzedelen is een eerste stap in het creëren van uitgebreidere en gespecialiseerdere nucleaire curricula. 

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van dit bericht? Neem contact op met

Team opleidingen

NRG Academy
Servicedesk