Nieuws

Innovatiemissie naar Zuid-Korea

31 januari 2025

Innovatiemissie naar Zuid-Korea met als thema Nucleaire Technologie - 31 januari 2025

Begin december vond een Innovatiemissie plaats in Zuid-Korea met als thema ‘Nucleaire Technologie’. Deze missie werd georganiseerd door de RVO in opdracht van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei. Het doel? Leren van Korea’s indrukwekkende nucleaire sector, zowel op technisch vlak als op het gebied van human capital, en het verkennen van samenwerkingskansen.

De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstituten en bedrijven.

Dag 1:
De week begon met een bezoek aan KORAD. Hier kregen we een rondleiding door de indrukwekkende ondergrondse opslagfaciliteit voor intermediate waste.

Dag 2:
Op de tweede dag stonden de Saeul NPP (kerncentrale) en de Korean Institute of Nuclear Graduate School (KINGS) op het programma. KINGS biedt een gespecialiseerd graduate programma gericht op carrières in de nucleaire energiesector. De campus beschikt onder andere over een simulator voor operatortrainingen.

Dag 3:
Woensdag bracht ons naar de Nuclear Energy Summit 2024 (NES) en DOOSAN, een fabrikant van grote nucleaire componenten zoals reactorvaten.

Dag 4:
Donderdag bezochten we het onderzoeksinstituut KAERI, waar we een aantal indrukwekkende experimenten hebben gezien. Zo werd een thermo hydraulische
testopstelling gebruikt om de dynamiek van een reactor op zee te simuleren. Ook kregen we een kijkje bij een lopend fusie-experiment.

Dag 5:
De missie werd afgesloten met bezoeken aan de Nuclear Science Group van de Seoul National University (SNU) en Hyundai E&C. Hyundai, met een rijke ervaring van meer
dan 50 jaar in nucleaire projecten, vervult de rol van constructeur en installateur. De week werd vervolgens afgesloten op de Nederlandse ambassade in Seoul. 

Belangrijkste inzichten
Sinds de jaren ’50 heeft Korea zich sterk ontwikkeld, met 26 operationele kerncentrales en een aantal onderzoekreactoren.
- Naast een sterke binnenlandse markt heeft Korea zich ook internationaal bewezen, zoals met het Barakah-project in de Verenigde Arabische Emiraten.
- Korea heeft een autonome industrie die de volledige waardeketen omvat.
- Korea beschikt over een sterke nucleaire kennisinfrastructuur, met publiek-private
samenwerkingen, uitgebreide onderzoeksfaciliteiten en universiteiten met gespecialiseerde nucleaire graduate programma’s.
- Het land heeft al een ondergrondse eindbergingsfaciliteit voor intermediate waste
gerealiseerd (KORAD) en werkt aan een oplossing voor hoogactief afval, geïnspireerd door het Finse model.
- De industrie is strak georganiseerd met een duidelijke marktfocus van grote spelers als Doosan en Hyundai.

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van dit bericht? Neem contact op met

Team opleidingen

NRG PALLAS Academy
Servicedesk